Hiç şüphesiz bir yörede ekonomik, idarî ve kültürel fonksiyonların geliştirilmesinde en basta gelen etkenlerden birisi de ulaşımdır. Kelkit, Bayburt-Erzincan, Trabzon-Erzincan, Bayburt-Şiran yol bağlantıları üzerinde kurulmuş, merkezi bir konumda bulunmaktadır. Gümüşhane-Kelkit-Erzincan karayolunun, 1956 yılında güzergâh değişikliğiyle Kelkit'in kenarından  geçilmesi kararının alınması Kelkit'in ulaşım avantajını iyice belirginleştirmiştir. Adi geçen yolun, günümüzdeyse Kelkit'in  tam merkezinden geçiyor olması, geçen sürede Kelkit'in yerleşim itibariyle büyüdüğünü göstermektedir. D 885 karayolu (Gümüşhane-Erzincan karayolu Kelkit geçişi) üzerinde ortalama günlük araç trafiğinin 1500'leri bulması, bu yolun ne kadar isler bir görümünde olduğunu belirtmesi açısından önemlidir. D.I.E.  verilerine göre Kelkit'te 1990 yılı itibariyle faal nüfusun %3.5 kadarı (yani 112 kişi) ulaşım sektöründe çalışmaktadır. Fakat Kelkit Şoförler Odasına kayıtlı 546 şoför ve nakliyecinin bulunması, bu rakama  ihtiyatla bakmamıza neden olmaktadır.

Kelkit'in bölge dışı uzak merkezlere ulaşımı, genellikle ya Yeşil Erzincan Seyahat, ya da Turay Turizm marifetiyle olmaktadır. Şiran ilçesinin 2, Bayburt ilininse 4 seyahat firması yine Kelkit'ten geçerek büyük merkezlere gitmektedir.

Kelkit'in diğer yakin şehirlere olan ulaşımı ağırlıklı olarak minibüs firmalarınca sağlanır. Bunlar S.S. Minibüs Yolcu Taşımacılığı Kop. ve Öz Kelkit Seyahat Limitet Şirketidir. Bu iki yolcu tasıma müessesesine  bağlı 130'a yakin minibüs bulunmaktadır. Günlük ortalama Kelkit'ten Erzincan'a 12-13, Gümüşhane’ye 5-6 ve Trabzon'a da 2-3 sefer düzenlenmektedir. Bunun yanında Şiran ve Bayburt bağlantılı minibüs firmaları da Kelkit'ten geçmektedir. 

Kelkit'te yerleşim alanlarının genişlemesiyle birlikte şehir içi ulaşımı ticari taksi ve belediye otobüsleriyle yapılmaktadır. Toplam 4 belediye otobüsü ve 35 e yakin ticarî taksi bu alanda hizmet vermektedir. Ilçe genelinde 500'ü aşkın tescilli otomobil bulunmaktadır.

Kelkit ticari hayatta tarımsal ve hayvansal ürünler dışında her türlü ihtiyaç maddesini temin etmede dışarıya bağımlı bir yerleşim birimidir. Ticari hayat Kelkit'in mühim bir karayolu kavşağında bulunması hasebiyle canlılık arz etmektedir. Sebze   ve    meyve    ihtiyacı    Mersin,  Adana  ve  Samsun    illerinden karşılanmaktadır. Cumartesi günleri ilçe merkezinde kurulan pazarda ilçe halkı her türlü alışverişini yapmaktadır. Bu günlerde çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere köylerden gelen yoğun bir nüfus hareketliliği gözlenmektedir.

Kelkit'in ticari hayati tarımsal üretime dayalıdır. Kelkit ovası ve havzası, tarihi dönemler boyunca önemli bir zahire ambarı olagelmiştir. Salnamelerde geçen bilgilere göre yüzyılın başında Trabzon vilayetinin zahire ihtiyacı büyük ölçüde Kelkit'ten karşılanmaktaydı. Özellikle tahıl ürünlerinde görülen ihtiyacın üzerinde üretim yapılması, Kelkit'in ticarî hayatini hareketlendirmektedir.

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi faal nüfusun %16'si ticaretle iştigal etmektedir. Ticari işyerlerinin sayısı 700'e yakindir. Ticari aktivitenin en yoğun olduğu gün Kelkit'te cumartesi günleridir. Çünkü bu günlerde halk pazarı kurulur. Köylerden her gün minibüslerle gelen insanlar, perakende ticareti canlandırmakta ve önemli bir ticari sirkülasyon oluşturmaktadır. Ticari işyerlerinin çoğunluğu Aydın Doğan Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde konuşlanmıştır.    

Ticari işyerlerinin yöre halkının bütün ihtiyaçlarına cevap verdiği halde, çeşitlilik, kalite ve  fiyat seçeneklerinin fazla olusu nedeniyle olacak, bir kısım aileler tüketim harcamalarında yakın illeri tercih etmektedir. Bunun yanında Erzincan ili, mal alımının çoğunlukla yapıldığı bir yakin merkez konumundadır

 

 

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com